Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem mielonym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

szynka wieprzowa 1/2 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
oliwa
sól
pieprz

Ciasto

ziemniaki 2 kg
jajko 1 szt
mąka 2 szkl
sól

Dodatkowo

boczek surowy 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Krok 1 - Pyzy z mięsem mielonym foto
2
Ziemniaki obieram. Połowę gotuję do miękkości w osolonej wodzie i przeciskam przez praskę. Drugą połowę ścieram na tarce o małych oczkach i odciskam wodę. Mąkę przesiewam na stolnię dodaję przygotowane ziemniaki oraz jajko i sól.
Krok 2 - Pyzy z mięsem mielonym foto
3
Zagniatam ciasto.
Krok 3 - Pyzy z mięsem mielonym foto
4
Z ciasta odrywam niewielkie kawałki. Spłaczam. Na środek nakładam porcję farszu.
Krok 4 - Pyzy z mięsem mielonym foto
5
Ciasto zlepiam w kulkę. Przygotowane pyzy wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok. 15 minut. Odcedzam i okraszam skwarkami z boczku.
Krok 5 - Pyzy z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 15.12.2015 23:42
smakowite Twoje pyzy
Stenka 28.01.2015 16:21
pracowite, ale dobre danie
Natalija 22.10.2014 16:14
uwielbiam takie pyzy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak