Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pysznotka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 40 dag
margaryna 20 dag
jaja 4 sztuki
cukier puder 10 dag
kwaśna śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
powidła śliwkowe 1 słoik

Lista składników

orzechy włoskie 20 dag
mleko 1/2 l
żółtko jajek 5 sztuk
cukier puder 20 dag
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pysznotka

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i wyścielamy nimi 2 blaszki.
Krok 1 - Pysznotka foto
2
Wierzch obu ciast smarujemy powidłem śliwkowym.
Krok 2 - Pysznotka foto
3
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wyścielamy nimi ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Oba placki pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Pysznotka foto
4
Z mleka, żółtek, mąki gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń.
Krok 4 - Pysznotka foto
5
Kremem przekładamy placki.
Krok 5 - Pysznotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 14.11.2014 22:48
Czasem piekę i bardzo lubię.
IKrakowianka 14.11.2014 22:13
bardzo smaczny wypiek
jola91 14.11.2014 18:13
Musiało być bardzo smaczne :)
Agnieszka-87-25 14.11.2014 16:40
uwielbiam je!
agnieszka214 14.11.2014 16:17
naprawde pysznie wyglada
Agata3 14.11.2014 16:03
pysznotka i to jaka:)
Adamorek 14.11.2014 15:57
u mnie to pychotka
mysza75 14.11.2014 15:45
jakie fajne ciacho do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak