Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka z kajmakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

śmietana 6 lyzki
mąka pszenna 3 szkl
cukier 1/3 szkl
żółtko jajek 3 szt
margaryna 20 dag
Soda oczyszczona Prymat 0,5 lyzeczki
proszek do pieczenia 1 lyzeczka

Beza

orzechy włoskie 1,5 szkl
białko 6 szt
cukier 1 szkl
marmolada

Krem

mleko 2 szkl
margaryna 1 szt
kajmak 1 szt
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 2 lyzki
mąka ziemniaczana 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka z kajmakiem

Ciasto:
Wszystkie podane składniki zagniatamy ze sobą. Dzielimy na pół i wykładamy na dwie foremki o wymiarze 25/36. Ciasta smarujemy marmoladą i wykładamy na nie bezę. Pieczemy w 180 stopniach do 30 minut.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem. Wykładamy bezę na oba ciasta i posypujemy krojonymi orzechami włoskimi.
Krem:
W połowie szklanki mleka mieszamy maki i żółtka, pozostałe zagotowujemy wraz z kajmakiem (mieszamy a by się rozpuścił). Następnie wlewamy do niego mąki. Gotujemy do gęstości, a następnie studzimy i ucieramy z masłem. Kremem przekładamy placki dając bezę na wierzch.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.02.2017 09:04
pysze ciacho
Diana Rusiłowicz 01.02.2017 00:27
Rewelacja!!!
Łukasz15 30.01.2017 19:37
Bardzo dobra
Stenka 30.01.2017 19:18
smaczne ciasto
IZABELA29 30.01.2017 17:14
Smacznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak