Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste placuszki z sosem borówkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszne placuszki połaczone ze słodkimi borówkami są bardzo fajną propozycją na kolację we dwoje.

Składniki:

Składniki

mąka 2 szklanki
mleko 1.5 szklanki
jaja 2 szt.
masło 80 g
cukier trzcinowy 2 duże łyż.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
borówki 300 g
cukier puder do posypania 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste placuszki z sosem borówkowym

Masło rozpuścić i ostudzić, mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki na ciasto i deliktanie zmiksować na jednolitą masę. Masę nakładać łyżką i smażyć placki na suchej patelni, aż będą złote z obu stron. Borówki przesmażyć na patelni, można podlać łyżką wody i dusić, aż do momentu powstania sosu. Placuszki posypać cukrem pudrem i podawać razem z sosem borówkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak