Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste croissanty
Przepis na:
- francuskie śniadanie
- croissanty
- puszyste rogaliki
Kroki postępowania
250 gramów zimnego masła wyrób z 100 gramami mąki. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Dodaj do 500 gramów mąki. Zacznij wyrabiać ciasto. Po 10 minutach dodaj kolejno masło, cukier, sól i całe 3 jajka (stopniowo - po jednym). Proces wyrabiania powinien trwać około 30 minut. Gotowe ciasto przykryj folią aluminiową i również zostaw w lodówce na całą noc.
Ciasto i dobrze schłodzone masło rozwałkuj. Na ciasto drożdżowe połóż rozwałkowane masło. Złóż brzegi do środka i znowu rozwałkuj. Następnie ponownie złóż i odłóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie znowu rozwałkuj w kierunku łączenia ciasta (uwaga, rozwałkowujemy tylko w tym kierunku, a nie na boki), złóż i odstaw do lodówki. Takie rozwałkowywanie i składanie ciasta powinno zrobić się trzy razy.
Przy czwartym rozwałkowywaniu, wykrój romby z ciasta, które następnie przekrój na pół tak, żeby powstały trójkąty.
Każdy trójkąt, zaczynając od podstawy, zwiń w rulonik i formuj rogaliki, aż do wykończenia ciasta.
Uformowane croissanty zostaw do wyrośnięcia (około 1,5 godziny w temperaturze pokojowej). Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
Tuż przed włożeniem rogalików do piekarnika posmaruj je rozbitym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz około 15-20 minut.