Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki czerstwej
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
2 marchewki
słoiczek przecieru pomidoroweg
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyzki mąki pszennej
ulubione przyprawy
filet z kurczaka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, namoczoną i zmieloną bułkę czerstwą, bułkę tartą, kasze mannę, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i przyprawy do smaku. Wyrabiamy wszystko na masę, tak jak na mielone. Z masy formujemy okrągłe kulki.W 1 litrze wody rozpuszczamy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się płynu wrzucamy pulpety obtoczone w mączce ziemniaczanej. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 30 minut. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na sam koniec 2 łyżki mąki pszennej rozprowadzamy z ¼ wody i wlewamy, aby zagęścić sos. Chwilę jeszcze gotujemy i zdejmujemy z ognia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak