Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem
Kroki postępowania
Szklankę wody zagotować ze szcyptą soli i margaryna,dokładnie wymieszać,gotując cały czas powoli wsypywać mąkę pszenną i energicznie ucierać pałką do ciasta aż ciasto zacznie lekko przywierać do ścianek garnka.Wtedy zdjąć z ognia ,zostawić do wystudzenia. Do zimnej masy wsypać szczyptę proszku do pieczenia mieszajac wbijać kolejno po jednym jajku-następne wtedy gdy porzednie sie dobrze połączy z masą .
Cytrynę wyszorować szczoteczka sparzyć a nastepnie zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć z niej sok. Zimną śmietanę wyciągnąć z lodówki przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno mikserem ze śmietan fiksem, ubijając dolewać powoli ajerkoniak wlać sok z cytryny dodać skórkę cytrynową i dobrze wymieszać .
Przełożenie: Tak przygotowany krem włozyć do szprycy i wyciskać na połowie ciasta przykryć drugą połową ptysia i oprószyc grubo cukrem pudrem. Smacznego:)