Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny razowiec z ziarnami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczynu pszennego razowego 550 g
mąki pszennej typ 650 700 g
pestek dyni 30 g
siemienia lnianego 30 g
sól 2 łyżeczki
miód 3 łyżeczki
woda 360 ml
czarny sezam do posypania bochenka
otręby do wysypania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny razowiec z ziarnami

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z mojego bloga http://agatagotuje.pl

Na dwanaście godzin przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas pszenny z mąką i letnią wodą w podanych proporcjach:
50 g zakwasu pszennego
275 mąki pszennej razowej
275 letniej wody
50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni).

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp ziarna i sól. W letniej wodzie rozpuść miód. Wlej do miski zaczyn oraz wodę i zagniataj przez kwadrans, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na pół godziny, aby odpoczęło, przykrywając uprzednio czystą ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrób i umieść w wysypanej otrębami formie. Ja piekłam w garnku rzymskim.
Krok 1 - Pszenny razowiec z ziarnami foto
2
Ciasto chlebowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto oprósz makiem lub czarnym sezamem i wstaw do naparowanego, nagrzanego do 250 stopni piekarnika (trochę inaczej rzecz się odbywa, jeśli pieczesz w garnku rzymskim – zapoznaj się z przepisem podanym w linku wyżej ;) ) – po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę.
Krok 2 - Pszenny razowiec z ziarnami foto
3
Po wyjęciu z piekarnika i formy zrób test na wypieczenie – postukaj w spód bochenka drewnianą łyżką. Jeśli usłyszysz głuchy odgłos – jest dobry. Studź na kratce pod ściereczką.
Krok 3 - Pszenny razowiec z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 03.01.2013 22:49
te twoje chleby... pycha
rosik93 17.11.2012 01:35
Super chlebek.
cris04 16.11.2012 19:54
Chleb z garnka rzymskiego jest rewelacyjny!
Monika-twin 16.11.2012 06:57
fajne
tessinka 15.11.2012 19:08
domowy chlebek...mmm pycha
Aleksandra15 15.11.2012 12:18
Chciałabym umieć upiec taki domowy chleb ;-)
bietka 15.11.2012 11:53
wygląda pysznie :)
Piotr-21 15.11.2012 11:51
pyszny
Barbara/zuza22_85 15.11.2012 11:36
apetycznie wygląda
babajaga1969 15.11.2012 11:31
uwielbiam swojskie chlebki z mnóstwem ziaren w środku - pycha
gosia561 15.11.2012 11:28
doskonała kompozycja
Goya 15.11.2012 10:21
super
Beata61 15.11.2012 10:03
mniam.... :)
zolzica 15.11.2012 10:00
polecam - warto :)
aisoglam 15.11.2012 09:57
Pyszny chlebek :) Trzeba będzie taki też upiec.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak