Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny razowiec z ziarnami
Kroki postępowania
Na dwanaście godzin przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas pszenny z mąką i letnią wodą w podanych proporcjach:
50 g zakwasu pszennego
275 mąki pszennej razowej
275 letniej wody
50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni).
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp ziarna i sól. W letniej wodzie rozpuść miód. Wlej do miski zaczyn oraz wodę i zagniataj przez kwadrans, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na pół godziny, aby odpoczęło, przykrywając uprzednio czystą ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrób i umieść w wysypanej otrębami formie. Ja piekłam w garnku rzymskim.