Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 100 g
mąka żytnia 100 g
otręby żytnie 20 g
drożdże suche 1 op
mleko 300 ml-1,5%
cukier 10 g
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać obie mąki. Dodać otręby cukier i drożdże. Wymieszać.
Krok 1 - PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU foto
2
Posypać skórka z cytryny. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Ja mieszałam 5 minut i ciasto było dobrze wyrobione i gęste jak śmietana.
Krok 2 - PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU foto
3
Przykryć folia i odstawić na około 30 minut aby dobrze wyrosło.
Krok 3 - PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU foto
4
Po tym czasie patelnię dobrze rozgrzać ale bez tłuszczu i kłaść łyżką ciasto. Gdy na wierzchniej stronie pojawią się pęcherzyki powietrza,obrócić na drugą stronę i lekko docisnąć. Dopiec na rumiano. Podawać z owocami lub dżemem. Smacznego
Krok 4 - PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 06.03.2017 11:58
świetne placuszki
Maridka19 29.01.2016 08:29
Muszą być pyszne :)
Marta1986 28.01.2016 22:08
bardzo smaczne
Franciszek 28.01.2016 21:10
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak