Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-owsiany chleb z cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 25 g
mąka owsiana 2 szklanki
mąka pszenna typ 650 4 szklanki
sól 1 łyżka
Cebula suszona Prymat w płatkach 1 szklanka
otręby orkiszowe 1/2 szklanki
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-owsiany chleb z cebulą

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 1 - Pszenno-owsiany chleb z cebulą foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pszenno-owsiany chleb z cebulą foto
3
Do sypkich składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pszenno-owsiany chleb z cebulą foto
4
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15-20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 4 - Pszenno-owsiany chleb z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 15.08.2016 14:19
pycha chleb :)
Krzysztof15 15.08.2016 09:00
smaczny chlebek
Babeczka35 15.08.2016 07:46
Porywam kromeczkę tego chlebka na śniadanie:)
agaK. 14.08.2016 21:41
Widziałam w sklepie chleb cebulowy ale miałam opory żeby kupić.
Wiktoria29 14.08.2016 20:54
super przepis
KORAL 14.08.2016 20:36
Smaczny ten chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak