Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrągi pieczone w skorupce solnej

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg świeży 2 średnie
sól 2 kg
woda
cytryna
Czosnek suszony Prymat
zielona pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrągi pieczone w skorupce solnej

Kroki postępowania

1
Sól wsypać do miski i zalać niewielką ilością zimnej wody - mieszać dłonią, aż powstanie masa konsystencji mokrego piasku.
Krok 1 - Pstrągi pieczone w skorupce solnej foto
2
Pstrągi oczyścić, umyć, osuszyć na papierowych ręcznikach - wnętrze oprószyć pieprzem i czosnkiem granulowanym, wypełnić gałązkami zielonej pietruszki i plasterkami cytryny.
Krok 2 - Pstrągi pieczone w skorupce solnej foto
3
Niewielką foremkę wyłożyć połową mokrej soli, ugnieść, ułożyć pstrągi i dokładnie nakryć pozostałą solą - ryby muszą być szczelnie pokryte.
Krok 3 - Pstrągi pieczone w skorupce solnej foto
4
Rozgrzać piekarnik do 200*C, włożyć foremkę z pstrągami i piec 25-30 minut dla pstrągów ważących razem 500-600g.

Czas pieczenia dobiera się proporcjonalnie do wielkości pstrągów - w przybliżeniu równy jest połowie wagi ryb.
Krok 4 - Pstrągi pieczone w skorupce solnej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 28.01.2014 07:48
ciekawy przepis
jolanta53 16.01.2014 12:10
bardzo łatwy sposób na rybki! [ładna obrączka :-)]
ONY_za_kare 07.01.2014 11:05
rewelacyjna rybka!!
fotoviderek 03.01.2014 21:30
Uwielbiam takie pstrągi :)
Habibi 03.01.2014 16:51
Tylko UWAGA! - rybkę należy jeść natychmiast po przygotowaniu - pozostawiona nawet na 10 minut będzie sucha, bo sól wyciągnie resztę wilgoci z mięska, a para wytworzona wewnątrz także wsiąknie w sól i odparuje! Mam już takie doświadczenie za sobą, kiedy chciałam w ciepłym piekarniku przetrzymać ją w nienaruszonej skorupce, aż mąż dotrze do domu ;)
Romanowka 03.01.2014 16:32
Muszę koniecznie wypróbować!
Mniam 03.01.2014 16:21
Widziałam tak przygotowane ryby i tak jak piszesz, to tak słyszałam, że jest soczysta. Muszę zrobić i się przekonać :)
Habibi 03.01.2014 15:18
Rybka jest łatwa i błyskawiczna w przygotowaniu - a do tego wychodzi niezwykle soczysta i delikatna :) Polecam :)
patryska76 03.01.2014 14:55
Ciekawy pomysł na pstrąga ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak