Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z purée z zielonego groszku

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne delikatne mięso pstrąga podane na purée z zielonego groszku. Do tego ziemniaki i świeża rukola.

Składniki:

filety z pstrąga 2 sztuki
groszek mrożony 400 gramów
rukola 1/2 opakowania
ziemniaki 2 sztuki
kapary całe Smak 2 łyżki
ser feta 50 gramów
mięta liście kilka listków
olej rzepakowy do smażenia
pomidory suszone z ziołami Smak 3 sztuki
szparagi zielone 2 sztuki
papryczka chilli 1 sztuka
cytryna 1 sztuka

Do smaku:

Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z purée z zielonego groszku

Filety z pstrąga oprószamy pieprzem cytrynowym i solą morską.

Do garnka z wrzątkiem wrzucamy groszek i gotujemy 5–10 minut.

Odcedzamy i przekładamy do wody z lodem, aby nie stracił koloru.

Do miksera wrzucamy rukolę porwaną w rękach, odcedzony groszek, kapary, suszone pomidory, 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, starty ser feta, ugotowane i obrane ziemniaki, czosnek suszony, miętę (zostawiamy kilka listków do dekoracji). Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Filety z pstrąga smażymy na rozgrzanym oleju na patelni mniej więcej po 2 minuty z każdej strony – zaczynamy od strony skóry.

Na talerz wykładamy purée z groszku, a na nim układamy plasterki papryki chili. Obok kładziemy usmażonego pstrąga. Całość dekorujemy szparagami pociętymi w paski obieraczką do warzyw i cząstkami cytryny.

Ozdabiamy listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak