Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z pieprzem i rozmarynem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg filety-porcje 2 sztuki
rozmaryn 3 sztuki
cytryna 1/2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz do smaku 1 szczypta
olej 3 łyżki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cebula 3 sztuki
ziemniaki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z pieprzem i rozmarynem

Kroki postępowania

1
Pstrąga lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na połowie pokrojonej w piórka cebuli. Na wierzch wysypać resztę cebuli i pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Krok 1 - Pstrąg z pieprzem i rozmarynem foto
2
Ugotować ziemniaki w ,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić .
Krok 2 - Pstrąg z pieprzem i rozmarynem foto
3
Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć .
Krok 3 - Pstrąg z pieprzem i rozmarynem foto
4
Posypać mielonym pieprzem ( sporo).
Krok 4 - Pstrąg z pieprzem i rozmarynem foto
5
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki, posolić i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.
Krok 5 - Pstrąg z pieprzem i rozmarynem foto
6
Oprószyć mąką.
Krok 6 - Pstrąg z pieprzem i rozmarynem foto
7
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić rozmaryn i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku.
Pstrąga smażyć na rumiano najpierw od strony bez skórki -potem przewrócić .
Krok 7 - Pstrąg z pieprzem i rozmarynem foto
8
Wrzucić ziemniaki obok ryby .
Podawać zdejmując z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny.
Dodatkowo podać do ryby cytrynę .
Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody.
* wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej przeszedł rozmarynem .
Krok 8 - Pstrąg z pieprzem i rozmarynem foto
9
Robiłam już w ten sposób łososia i bardzo mi posmakował. Tym razem troszkę przepis zmodyfikowałam by sprawdzić wszystkie warianty . Pewnie będę jeszcze nie raz przy nim eksperymentować . Zapewniam że warto.
Krok 9 - Pstrąg z pieprzem i rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 25.05.2013 13:46
Ładnie podana ryba.
Babciagramolka 25.05.2013 12:32
To jest pstrąg tęczowy- ma mięso kolorem zbliżone do łososia . Jest szerszy i większy niż potokowy - no i mniej oscisty. Zobaczcie w grafice w google np tu http://limito.pl/horeca/products,86,pl,pstrag_teczowy_filet_ze_skora.html
paulina2157 24.05.2013 20:14
tak mi też to bardziej na łososia wygląda, ciekawie przyrządzony
MagdaXXX 24.05.2013 19:52
wygląda trochę jak łosoś ale na pewno przepyszna rybka MNIAM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak