Przepis i sposób przygotowania na: Przepis ekspresowy by upiec smakowity chlebek domowy
Zamiast iść do piekarni, sam upiecz pyszny i chrupiący chlebek domowy! Z tym przepisem zrobisz to łatwo i w ekspresowym tempie.
Dowiedz się m.in.:
- jakie składniki są potrzebne do pieczenia chleba?
- jak wyrobić ciasto na chlebek domowy?
- jak długo piec chleb?
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier sól, wymieszaj suche składniki.
2. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie wlej do miski z mąką.
Wymieszaj dobrze składniki. Miskę przykryj ściereczką. Odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
3. Foremkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem, posyp bułką tartą - przełóż ciasto do formy.
4. Przykryj formę z ciastem i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
5. Formę z ciastem na chleb włóż do piekarnika, piecz 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (góra - dół).
6. Chlebek po upieczeniu można od razu wyjąć z piekarnika.
Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska