Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis ekspresowy by upiec smakowity chlebek domowy

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tak niewiele potrzeba do upieczenia domowego chleba. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki:

Składniki

mąka 500 gramów
woda ciepła 2 szklanki
drożdże świeże 25 gramów
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Możesz dodać do chleba:

żurawina 2 garście
Cebulka smażona Prymat 2 garście
płatki owsiane 1 łyżka

Porada

W przedstawionym przepisie do upieczenia chleba z żurawiną użyłam mąki pszennej, natomiast do chleba ze smażoną cebulką i bez dodatków (okrągły) mąki pszennej pełnoziarnistej.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis ekspresowy by upiec smakowity chlebek domowy

Zamiast iść do piekarni, sam upiecz pyszny i chrupiący chlebek domowy! Z tym przepisem zrobisz to łatwo i w ekspresowym tempie. 

Dowiedz się m.in.:

  • jakie składniki są potrzebne do pieczenia chleba? 
  • jak wyrobić ciasto na chlebek domowy? 
  • jak długo piec chleb?

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier sól, wymieszaj suche składniki.

2. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie wlej do miski z mąką.
Wymieszaj dobrze składniki. Miskę przykryj ściereczką. Odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.

3. Foremkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj masłem, posyp bułką tartą - przełóż ciasto do formy.

4. Przykryj formę z ciastem i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.

5. Formę z ciastem na chleb włóż do piekarnika, piecz 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (góra - dół).

6. Chlebek po upieczeniu można od razu wyjąć z piekarnika.

Życzę smacznego!

Dorota Drużbińska

Spodobał Ci się przepis na ekspresowy chlebek domowy? Sprawdź inne przepisy na domowe wypieki >> 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak