Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1 kg
Mój przepis na soczyste żeberka Prymat 1 opakowanie
cebula 1 szt.
miód wielokwiatowy 2 łyżki
ketchup pikantny 6 łyżek
powidła śliwkowe 4 łyżki
suszone pomidory
kapary
mix sałat
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi

Kroki postępowania

1
Soczyste żeberka:
Żeberka pokroić na mniejsze porcje (1-2 kostki), podsmażyć na 1 łyżce oleju z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni przez około 7-8 minut, aby się zarumieniły.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
2
W osobnym naczyniu przygotować marynatę, łącząc zawartość torebki z ketchupem, powidłami śliwkowymi i pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Całość dokładnie wymieszać, dodając miód.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
3
Podsmażone żeberka obtoczyć dokładnie marynatą i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 2 łyżkami oleju (w celu uniknięcia przypalenia), polać pozostałą marynatą z cebulą. Przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra/dół) w temperaturze 200 stopni przez około 1,5h.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
4
Sałatka:
Sos sałatkowy włoski łączymy z olejem z suszonych pomidorów i wodą. Do sosu dodajemy kilka pomidorów suszonych i kapary. Powstałym sosem zalewamy mix sałat i dokładnie mieszamy. Przed podaniem chłodzimy sałatkę w lodówce przez kilka minut.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
5
Soczyste żeberka podajemy z sałatką i ulubioną musztardą.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 28.11.2014 20:15
Apetyczne żeberka.
agogo2 28.11.2014 19:41
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak