Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec "Pocałunek Murzyna"

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
kwaśna śmietana 1,5 szklanki
jaja 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
mak 1/2 szklanki
orzechy włoskie 3/4 szklanki

Krem

jaja 3 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
budyń 1 szklanka
masło klarowane 1 kostka
mleko 0.75 szklanki

Polewa

czekolada gorzka 100 g
masło 1 łyżka
mleko 4 łyzki

Porada

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec "Pocałunek Murzyna"

Kroki postępowania

1
1. Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę.
Krok 1 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
2
2. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej.
Krok 2 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
3
3. Na koniec dosypujemy mąkę połączoną z sodą.
Krok 3 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
4
4. Gotową masę dzielimy na trzy równe części.
Krok 4 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
5
5. Do jednej części dodajemy kakao, przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (do suchego patyczka). Identycznie postępujemy z drugą częścią, którą mieszamy z mielonym makiem i z trzecią, do której wkładamy posiekane orzechy włoskie.
Krok 5 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
6
6. Wszystkie upieczone blaty studzimy.
Krok 6 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
7
7. Białko jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka. Dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy jeszcze przez 5 minut.
Krok 7 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
8
8. Mleko stawiamy na ogniu, a gdy się zagotuje, dodajemy poprzednio ubitą masę i ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.
Krok 8 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
9

9. Masło miksujemy i dodajemy stopniowo po łyżce ugotowany i ostudzony budyń (1 szklanka).

Krok 9 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
10
10. Połową otrzymanego kremu smarujemy blat kakaowy, przykrywamy go blatem makowym, rozsmarowujemy na nim resztę kremu, na wierzch kładziemy blat orzechowy.
Krok 10 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
11
11. Do naczynia zanurzonego we wrzącej wodzie wkładamy pokruszoną czekoladę, dodajemy masło, mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Krok 11 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
12
12. Uzyskaną polewą pokrywamy ciasto.
Krok 12 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto
13
Smacznego !!!
Krok 13 - Przekładaniec "Pocałunek Murzyna" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.05.2014 22:44
też tak myślę Wacławie :-) , wspaniałe ciacho !!!!!!
Wacław 16.04.2014 15:03
apetyczny ten pocałunek
caralajna 14.04.2014 17:09
świetny tytuł, chętnie cmoknę torta
Malinka 14.04.2014 13:50
Taki pocałunek to dopiero COŚ! Super ciacho!!!
Bernadeta1 09.04.2014 18:15
torcik jak marzenie
Ola1young 09.04.2014 17:13
lubię takie pocałunki :)
gosia56 09.04.2014 09:29
super torcik;)
Czyki 09.04.2014 07:50
Bardzo smaczne ciacho:) oj nie odmówiłabym sobie:):)
Małgorzata9 06.04.2014 21:49
lubię takie pocałunki
Kejti 06.04.2014 21:09
Rewelacyjne ciacho :-)
Alex_M 06.04.2014 20:46
o wow! fantastycznie musi smakować :)
norweska20 06.04.2014 20:15
wyszło rewelacyjnie
Mniam 06.04.2014 19:52
Fajna nazwa. Nie słyszałam o takiej, ale ciasto musi być pyszne.
ao_12 06.04.2014 19:48
pyszne ciasto, dawno go nie jadłam
Aleksandra/Olcia 06.04.2014 19:21
zjadłabym mniam
adelajda 06.04.2014 19:14
pychotka!!!!
IwonaDD 06.04.2014 18:31
cudowne ciasto !!!!!
jowant 06.04.2014 17:46
przepysznie wygląda :)
ada.la 06.04.2014 17:42
fajne ciasteczko
Grazyna0211 06.04.2014 17:37
świetne ciasto
Renata9 06.04.2014 17:21
Pyszne ciacho
w mojej kuchni 06.04.2014 17:19
taki pocałunek to zawsze smakuje
agnieszka214 06.04.2014 17:08
bardzo lubie ciasta mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak