Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec drobiowo-wieprzowy z szynkowara

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 1,5 kg
szynka wieprzowa 300 gram
majeranek 1 łyżeczka
cebula 1/2 sztuki (lub 1 mała)
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżka (suszona)
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec drobiowo-wieprzowy z szynkowara

1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso z szynki mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy majeranek, 1 łyżeczkę żelatyny, podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy.
2. Z podudzi wyjmujemy kostki i zdejmujemy skórę. W mięso wcieramy czosnek, solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką.
3. Do szynkowara wkładamy woreczek, wykładamy połowę mięsa z podudzi, posypujemy połową pozostałej żelatyny i połową pietruszki. Na to kładziemy masę z szynki, posypujemy resztą pietruszki i żelatyny i przykrywamy resztą mięsa z podudzi.
4. Woreczek skręcamy i zamykamy szynkowar.
5. Wstawiamy do garnka z zimna wodą i parzymy 2 godziny w temperaturze 80-90 stopni. Po tym czasie zostawiamy szynkowar w garnku do wystygnięcia wody i wyjmujemy.
6. Zimny wkładamy do lodówki na 12 godzin.
7. Po tym czasie wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.
8. Zajadamy z domowym chlebkiem ciesząc się pysznym i naturalnym smakiem :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 18.10.2014 20:40
Smaczna wędlinka.
gosia56 18.10.2014 10:33
na pewno pyszna
Krzysztof15 18.10.2014 09:25
ciekawy przepis
RenataZ-et 17.10.2014 20:58
rewelacyjny
mirosława4 17.10.2014 19:58
można jeść oczami wygląda smacznie :)
sasanka 17.10.2014 19:02
Pięknie się prezentują te plasterki :) sklepowe wędliny się chowają!
molanka 17.10.2014 18:40
smakowicie wygląda
kasienka23 17.10.2014 18:23
wow, świetne mięsko!
cukiereczek 17.10.2014 18:15
apetycznie wygląda
gosia561 17.10.2014 16:21
niezły ma przekrój
halinah 17.10.2014 15:15
Pyszna wędlina

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak