Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proziaki z patelni

5.0
(92)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Proziaki to przysmak wywodzący się z regionalnej kuchni podkarpackiej. Małe bułeczki na bazie maślanki, mąki i sody można przygotować w dowolnym kształcie i podawać z ulubionymi dodatkami - najlepiej tuż po ostygnięciu. 

Składniki:

mąka pszenna 250 g
maślanka 200 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Porada

Super smakuje z masłem lub smalcem.

Przepis i sposób przygotowania na: Proziaki z patelni

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta.
Zostawiamy w misce na ok. 20 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie nagrzewamy patelnie, suchą, bez żadnego tłuszczu.
Ciasto wałkujemy na placek grubości ok. 1,5 cm, wycinamy z niego szklanką krążki. Układamy na patelni i pieczemy do zbrązowienia każdej ze stron. Najlepiej jeden przekroić i sprawdzić czy nie jest surowy w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 09.02.2017 11:58
Nie robiłam, zrobię na pewno. Wyglądają pięknie :).
Ada-Gaba 04.02.2017 09:57
ciekawy przepis
Renata9 02.02.2017 22:46
Dobre śniadanko
edytazaw89@wp 02.02.2017 21:33
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak