Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proziaki

5.0
(73)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Proziaki zwane chlebem sodowym lub plackami mącznymi to tradycyjne domowe chlebki, które najlepiej smakują ze świeżym masłem, białym serem i domową konfiturą. Są również fajnym dodatkiem do treściwych dań jednogarnkowych zastępując tradycyjne pieczywo.

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
jajko 2 sztuki
kefir 250 mililitrów
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Proziaki

1. Do miski przełożyć jajka, kefir, sodę, sól, cukier i całość dokładnie wymieszać. Dodać część mąki i nadal mieszać aż ciasto będzie gęste. Następnie resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać ciasto i rękoma wyrobić na jednolite, mięciutkie ciasto. Za pomocą wałka rozwałkować ciasto na grubość 1,5-2cm i wykroić krążki. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut.

2. Po tym czasie krążki z ciasta przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i piec około 4-5 minut z każdej strony.

3. Bułeczki podawać z domową konfiturą lub innymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak