Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precle orzechowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 30 g
masło miękkie 60 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt (białko do posmarowania
cukier 3 łyżki
mleko ciepłe 220 ml
sól szczypta
orzechy laskowe 80 g
olej do posmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Precle orzechowe

Kroki postępowania

1
rożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodajemy 2 jaka, żółtko, mleko, sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Pod koniec mieszenia dodajemy miękkie masło i orzechy, zagniatamy aż składniki się ładnie połączą.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na blat, odpowietrzamy i wałkujemy na ok.2 cm
Krok 1 - Precle orzechowe foto
2
Tniemy ciasto radełkiem na 12 równych pasów.
Formujemy precle i układamy na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 2 - Precle orzechowe foto
3
Odstawiamy do napuszenia, następnie smarujemy białkiem i pieczemy 12-15 minut w 175 *C.
Studzimy na kratce.
Krok 3 - Precle orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 01.07.2017 11:47
Świetnie wyglądają :)
w mojej kuchni 30.06.2017 19:06
same pyszności
Aleksandra/Olcia 30.06.2017 18:56
jak malowane!
Renata9 30.06.2017 18:35
Pyszne precelki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak