Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pożywna kartoflanka Agaty

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 średnich
marchewka 3 małe
suszony grzybek 1
cebula 1 spora
rosół 1 litr
masło klarowane 2 łyżki
śmietana do zup 1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 1
pieprz czarny 3 ziarenka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól do smaku
szynka 10 dag
natka pietruszki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: pożywna kartoflanka Agaty

Przepis pochodzi z mojego bloga: http://agatagotuje.pl

Ziemniaki i marchewkę pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim warzywa. Kiedy cebula się zeszkli, a ziemniaki i marchewki zrumienią, przełóż je do garnka, zalej rosołkiem, wrzuć ładnego ususzonego grzybka, dodaj liść laurowy, szczyptę gałki muszkatołowej oraz trzy ziarna pieprzu. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie – czyli około kwadransa. Gdy nastąpi moment miękkości, zmiksuj całość na jedwabiście gładką masę, ale (!) nie zapomnij wyjąć liścia. Nalej do miseczki porcyjkę zupki, udekoruj ją kleksem spienionej śmietany, oprósz posiekaną natką pietruszki, ażeby otrzymać zastrzyk niezbędnej witaminy C i posyp pokrojoną drobniutko szyneczką, coby jakiś mięsny akcent był. Zajadaj ze smakiem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 22.11.2013 09:49
palce lizac
Kate131 05.12.2012 09:24
fajnie sie prezentuje
cooleczka 14.11.2012 21:05
ale fajna :)
zolzica 12.11.2012 22:09
to prawda :)
iziona 08.11.2012 13:49
Na zimowe obiadki zupka idealna :)
ziutula
ziutula 08.11.2012 11:59
syta na chłodne dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak