Przepis i sposób przygotowania na: Potrójny burger z serem comté
Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry boczku i pieczemy ok. 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale boczek trzymamy w środku, żeby był ciepły.
Sałatę kroimy w cienie paski, ogórka i pomidora na plasterki. Ser też na cienkie plasterki.
Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 100 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.
W misce mieszamy majonez z kilkoma kroplami tabasco.
Kroimy bułki na pół i obie strony smarujemy keczupem. Na dolnej części bułki układamy trochę sałaty i kładziemy burgera. Smarujemy majonezem. Na to pomidor, ogórek i ser. Następnie znowu burger i majonez, ser i boczek. I znowu burger, majonez, ser i sałata. Przykrywamy górną częścią bułki posmarowaną keczupem.
Wasze serce was za to znienawidzi, ale żołądek pokocha :)
Smacznego!