Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z sarniny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sarnina 750 g (udziec)
cytryna 1 szt
woda 50 ml
wino czerwone wytrawne 50 ml
cebula 1 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 20 szt
masło 150 g
masło 30 g (do zasmażki)
rosół 250 ml
galaretka porzeczkowa 100 g
mąka 1 pełna łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z sarniny

Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni.
Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem rosołem, przetarłem przez sito, zagotowałem, dodałem galaretkę porzeczkową, doprawiłem. Sarninę pokroiłem na równe kawałki, włożyłem do sosu, zagotowałem. Wyłożyłem na półmisek, dodałem sos porzeczkowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 10.03.2018 00:35
Prezentuje się smakowicie :)
KORAL 02.03.2018 12:29
dobre mięso :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak