Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z musem lub dżemem porzeczkowym :) Spróbujecie? Ja dodaje jeszcze kolorowe bezy i krem borówkowy, dla osłodzenia porzeczki :)

Składniki:

Składniki na ciasto czekoladowe:

gorzka czekolada 100 gramów
mąka pszenna 78 gramów
cukier 90 gramów
masło 82% 70 gramów
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
alkohol 1 ćwiartka
cukier puder 17 gramów

Składniki na krem borówkowy:

borówki 400 gramów
śmietana 30% 200 gramów
serka mascarpone 200 gramów
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Składniki na mus porzeczkowy:

czarna porzeczka 500 gramów
agar-agar 2 łyżeczki

Składniki na bezy:

cukier 150 gramów
białko 3 sztuki
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na pół, nasączamy alkoholem. Ścinamy równo górę. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane borówki, żelatynę i szybko mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ciasto i zabieramy się za mus. Porzeczki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do  wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach.

Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę i wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak