Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poniedziałkowe naleśniki Agaty

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
woda gazowana 1 szklanka
jaja 2 szt
mąka pszenna 2 szklanki
olej 1/4 szklanki
mięso z rosołu 50 dag
marchewki z rosolu 2 szt
pietruszka z rosołu 1 szt
cebule 2 duże
masło klarowane 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Poniedziałkowe naleśniki Agaty

Przepis pochodzi z mojego bloga: http://agatagotuje.pl/

Przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki wielkiej filozofii nie ma – najpierw umieszczasz w wysokim i pojemnym naczyniu wszystkie płyny, wbijasz jaja, wsypujesz sól. Potem trzepaczką albo blenderem rozbełtujesz całość. Następnie dodajesz mąkę (typ 650) i mieszasz aż do momentu utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta (bez grudek!). I zapominasz o nim przynajmniej na pół godziny - mąka spokojnie sobie nasiąka i masa nieznacznie się zagęszcza. Po tym czasie rozgrzewasz patelnię, mieszasz porządnie ciasto, wlewasz za pomocą chochelki porcję, a kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracasz i smażysz z drugiej strony.

FARSZ: Mięso zmiel razem z ugotowaną marchewką i pietruszką. Cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsno-warzywną masą oraz dopraw solą i pieprzem – gotowe! Szybko prawda? :) Nakładaj farsz na naleśniki, zawijaj je w ruloniki, składaj w trójkąty i wcinaj od razu lub, jeśli cierpisz na nadmiar czasu, złóż jak na krokiety, panieruj i obsmaż. I nie zapomnij o czystym czerwonym barszczu… ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiec 23.01.2013 09:06
Ale super! Akurat dziś gotuję wieeeelki gar 14 litrowy rosołu do wekowania:). Aaaj, ale się cieszę a naleśników daawno nie jadłam:)
ao_12 14.01.2013 20:58
świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu
annagebalska 12.12.2012 07:06
pycha
malaczarna23 05.12.2012 08:21
pycha
-Natka- 20.11.2012 08:50
bardzo lubię tak wykorzystywać mięso z rosołku, albo robię także krokiety
Joanna83 19.11.2012 23:42
Ładnie wygląda.
Simeo 19.11.2012 22:34
ekstra
ewelinapac 19.11.2012 22:18
świetne i na pewno smaczne
octo 19.11.2012 21:37
pycha
Ola1984 19.11.2012 21:28
świetny pomysł na wykorzystanie składników z niedzielnego obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak