Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki:

mięso wołowe zrazowe 1 kg
suszone borowiki 80 g
pomidory suszone Smak kilka sztuk
cebule 3 sztuki
kasza gryczana 400 g
rosół wołowy 1 l
mąka pszenna 4 łyżki
kapary kilka sztuk
ogórki kwaszone Smak kilka sztuk
olej rzepakowy łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

marynata

olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda stołowa Prymat 2 łyżki
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6

Kroki postępowania

1
Marynata: dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy. Kawałki mięsa nakłuwamy, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 1 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto
2
Grzyby podgotowujemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i oleju z suszonych pomidorów. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Dodajemy podgotowaną wcześniej kaszę gryczaną, 2 łyżki rosołu wołowego, czarny pieprz oraz sól ziołową do smaku.
Krok 2 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto
3
Zamarynowane mięso oprószamy mąką i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dolewamy 2 łyżki zalewy z kaparów dla zaostrzenia smaku. Bitki podlewamy rosołem i dusimy ok. 1-1½ godziny. W trakcie duszenia mieszamy i podlewany rosołem. Przed końcem duszenia dodajemy posiekane kapary i pokrojone w paski suszone pomidory.
Krok 3 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto
4
Gotowe mięso przekładamy do miski. Polewamy powstałym w trakcie duszenia sosem i posypujemy obranymi i pokrojonymi w cienkie paski ogórkami.
Krok 4 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto
5
Kaszę gryczaną przekładamy do drugiej miski. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Krok 5 - Mój przepis na…: Bitki wołowe mamy Roberta, odc. 6 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 08.03.2016 19:10
też takie lubię
KORAL 07.03.2016 19:31
Z kaszą gryczaną wszystko......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak