Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszna zupa ze świeżymi warzywami. Pomidorowa, ale we włoskim stylu, bo z bakłażanem i oliwkami. W takiej zupie nie mogło też zabraknąć makaronu ;)

Składniki:

N zupę pomidorową:

bulion drobiowy 1 litr
woda 2 szklanki
marchewka 1 sztuka
bakłażan 1 sztuka
pomidory malinowe 3 sztuki
czarne oliwki 100 gramów
makaron grube wstążki 250 gramów
oliwa 3 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem

Obraną marchewkę przekroić na pół, a następnie posiekać w talarki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, aż będzie miękka.

Bakłażana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć, aż się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć. Przełożyć do gotującej się marchewki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać gorący bulion, przyprawić i gotować, około 30 minut, aż pomidory w większości się rozpadną. Pod koniec dodać pokrojone na pół oliwki.

W czasie, kiedy gotuje się zupa w drugim garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gotową zupę podawać z makaronem i kleksem śmietany lub całą zupę zabielić.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 16.11.2018 21:26
Dodanie smażonego bakłażana to ciekawy pomysł. Pomidorowa nabiera zupełnie nowego wyrazu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak