Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowo-jabłkowe crumble

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3 sztuki
pomarańcza 1 sztuka
mąka 5 łyżek
cukier 4 łyżki
masło 60 gram
tłuszcz do formy

Porada

Możemy go przygotowań o każdej porze roku. Pasuje także by zaserwować go w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowo-jabłkowe crumble

Kroki postępowania

1
Kokilki natłuszczamy.
Krok 1 - Pomarańczowo-jabłkowe crumble foto
2
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Pomarańczowo-jabłkowe crumble foto
3
Skórkę z pomarańczy ścieramy na tace (na drobnych i małych oczkach-pół na pół). Pozostałą skórkę dokładnie obieramy, pomarańczę kroimy na mniejsze części i miksujemy.
Krok 3 - Pomarańczowo-jabłkowe crumble foto
4
W kokilkach na dnie układamy pokrojone jabłka. Wierzch polewamy musem pomarańczowym. Delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Pomarańczowo-jabłkowe crumble foto
5
Całość przykrywamy kruszonką. Zapiekamy około 30 minut w 180˚C.
Przed podaniem dekorujemy. Dekoracje może stanowić melisa oraz plasterek pomarańczy!
Krok 5 - Pomarańczowo-jabłkowe crumble foto
6
Kruszonka:
Mąkę, cukier oraz masło przekładamy do miski. W palcach wykonujemy kruszonkę. Do gotowej dodajemy skórkę startą z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na owoce. Zapiekamy!
Krok 6 - Pomarańczowo-jabłkowe crumble foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 26.01.2015 09:59
kolejny cudowny przepis
Maridka19 26.01.2015 09:41
Ciekawy przepis , wart wypróbowania :)
gusia1000 25.01.2015 23:26
dobre to musi być.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak