Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polski chleb baltonowski

5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy

woda 80 gramów
drożdże świeże 10 gramów
mąka pszenna typ 750 100 gramów

Zaczyn zakwasowy:

zakwas żytni 50 gramów
woda 50 gramów
mąka żytnia typ 720 50 gramów

Ciasto właściwe:

woda 130 gramów
mąka pszenna typ 750 200 gramów
mąka żytnia typ 720 125 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 8 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Polski chleb baltonowski

Kroki postępowania

1

W jednej misce wymieszać składniki zaczynu zakwasowego, w drugiej wymieszać składniki zaczynu drożdżowego. Przykryć ściereczką i odstawić na 3,5 godziny.

Krok 1 - Polski chleb baltonowski foto
2

Ciasto właściwe: Do misy robota wsypać obie mąki. Wodę i oba zaczyny wymieszać razem bardzo dokładnie. Przelać do misy. Wyrabiać kilka minut, posypać solą i znów wyrabiać kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Krok 2 - Polski chleb baltonowski foto
3

Następnie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.

Krok 3 - Polski chleb baltonowski foto
4

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 30 minut.

Krok 4 - Polski chleb baltonowski foto
5

Wystudzić na kratce.

Krok 5 - Polski chleb baltonowski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlena 27.01.2023 09:11
Zakwas żytni ma być w płynie czy w proszku?
Doradca Smaku 30.01.2023 09:46
Najlepiej użyj zakwasu żytniego w płynie.
Justi2401 04.06.2015 17:33
Wspaniały domowy chlebek :) Niestety kupny nie ma z nim nic wspólnego ;/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak