Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka ze szpinakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 1 duża
szpinak mrożony 350 g (w bryłce)
czosnek ząbki 2 sztuki
serek topiony 100 g
śmietana 30% 200 g
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka ze szpinakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki. Solimy, pieprzymy i obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano, przez około 5-6 minut ciągle mieszając.

2. Szpinak wrzucamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami zimnej wody. Przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu, często mieszając, aż się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną polędwiczkę, mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony, mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy zioła i dusimy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem. Smacznego!

3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną polędwiczkę, mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony, mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy zioła i dusimy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 04.10.2016 08:51
bardzo dobry obiad
bertpvd 03.10.2016 14:47
bardzo smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak