Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z polentą

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 450 g
żurawina 60 g
ciasto francuskie 1
ser gorgonzola 200 g
ocet balsamiczny 50 ml
cebula czerwona 1
sól
pieprz
curry
jajko
woda 4,5 szklanki
mąka kukurydziana 275 g
masło 35 g
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z polentą

Kroki postępowania

1
Rozpoczynamy od przygotowania polędwicy, długim cienkim nożem nacinamy ją wzdłuż. W powstałą szczelinę na całej długości wkładamy owoce żurawiny. Z wierzchu nacieramy polędwicę solą, pieprzem, curry i polewamy oliwą. Odstawiamy.
Krok 1 - Polędwica z polentą foto
2
Następnie przygotowujemy polentę. W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę, dodajemy sól i energicznie mieszając wsypujemy powoli kaszkę, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy na małym ogniu 40 minut cały czas mieszając, aż masa zrobi się bardzo gęsta. Wyłączamy gaz i dodajemy masło, mieszamy by dobrze się rozprowadziło. Wykładamy polentę na deskę i formujemy na kwadrat grubości 2 - 3 cm. Czekamy aż ostygnie.
Krok 2 - Polędwica z polentą foto
3
Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy mięso ze wszystkich stron aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni do wystudzenia.
Rozwijamy ciasto francuskie i nakładamy na nie równomiernie pokruszoną gorgonzolę. Na gorgonzoli układamy polędwicę i zwijamy ciasto, końcówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem a boki sklejamy. Kładziemy na blasze łączeniem się ciasta. Nakłuwamy ciasto i smarujemy je jajkiem. Wierzch możemy przyozdobić jeśli zostanie trochę ciasta francuskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy roladę i odstawiamy na chwilę. w tym czasie wystudzoną polentę kroimy na romby i podpiekamy na patelni z obu stron na złoty kolor.
Krok 3 - Polędwica z polentą foto
4
Na pozostałym tłuszczu po smażeniu polędwicy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ocet. Gotujemy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Roladę z polędwicy kroimy na plastry. Układamy je na talerzu, obok nich podsmażoną polentę a po środku polewamy sosem z octu balsamicznego.
Krok 4 - Polędwica z polentą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 21.12.2013 21:04
pyszna polędwiczka;)
matesko 20.12.2013 11:19
fajny przepis
Pani Domu 20.12.2013 11:17
świetnie wygląda
Rysia 19.12.2013 21:34
Danie ekstra.
dominikaz 19.12.2013 21:08
super pyszne
Monika10 19.12.2013 21:02
pyszności ślinka cieknie
Anna133 19.12.2013 20:20
nigdy nie robiłam i nie jadłam polenty
Joannasz3190 19.12.2013 19:54
Prezentują się smakowicie :)
Stenka 19.12.2013 19:40
ależ to ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak