Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wołowa dojrzewająca z jałowcem i wódką śliwkową

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa oczyszczona 1 kg
sól 600 g
cukier 400 g
Owoc jałowca cały Prymat 1 opakowanie
wódka śliwkowa 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wołowa dojrzewająca z jałowcem i wódką śliwkową

Sól mieszamy z cukrem. Dodajemy roztarty w moździerzu jałowiec i wódkę.
Polędwicę przykrywamy z każdej strony naszą mieszanką i pozostawiamy w lodówce na przynajmniej 4-5 dni.
Polędwicę opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jest już gotowa do jedzenia, ale im dłużej będzie dojrzewać w lodówce tym będzie smaczniejsza. Możemy ją trzymać nawet kilka miesięcy.
Smacznego :)! / Bon Appetit :)!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 12.01.2016 17:41
Im dłużej tym bardziej słona.
Kolorowa 12.01.2016 17:39
Ogromna ilość soli..
Futka 12.01.2016 12:47
Cudowne i aromatyczne mięsko :)
agaK. 12.01.2016 12:08
Bardzo ciekawe, chętnie bym spróbowała.
IZABELA29 12.01.2016 11:31
nigdy nie robiłam
Ola1984 12.01.2016 10:56
Bardzo fajny pomysł, do tej pory zawsze robiłam suszony schab.
wwwiolka 12.01.2016 10:31
Bardzo fajny przepis.
sliwka 12.01.2016 10:11
Uwielbiam wędliny dojrzewające;)) Pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak