Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z marmoladą truskawkową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
margaryna 250 gram
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
kakao 2 łyżki
marmolada truskawkowa 1 mały słoik
proszek do pieczenia 0,5 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z marmoladą truskawkową

Do miski przesiewamy przez sitko mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier wanilinowy, 4 żółtka z jajek i posiekaną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżeczki kakao i wyrabiamy. Wszystkie części odstawiamy na godzinę do lodówki do przechłodzenia. Z białek ubijamy sztywną pianę, w trakcie dodajemy pół szklanki cukru. Jedną z białych części ciasta rozwałkowujemy i umieszczamy w wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blasze. Na ciasto wykładamy marmoladę, na nią ścieramy na tarce warstwę ciemnego ciasta, przykrywamy ją warstwą piany z białek, na pianę ścieramy warstwę ciasta białego. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 02.05.2016 11:09
wygląda pięknie i pewnie też tak smakuje ; )
kloruś 08.02.2016 18:49
chętnie bym skosztowała!
MałaMi89 08.02.2016 18:42
Pleśniak - moja miłość tuż obok szarlotki ;) a może i większa.. ;)
KORAL 08.02.2016 18:34
Oj , tak , tak......
Małgorzata92 08.02.2016 16:23
Smaki dzieciństwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak