Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak na cieście krucho-drożdżowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
cukier 1,3 szklanki
jajko 6 sztuk
margaryna 350 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 1 łyżka
otarta skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
drożdże 10 g
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
marmolada 2 jabłkowa
kwaśna śmietana czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak na cieście krucho-drożdżowym

Mąkę siekamy z margaryną, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Drożdże ucieramy z połową szklanki cukru. Wlewamy do miski ze składnikami. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy z niej sok i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części: jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej wsypujemy kakao i dokładnie zagniatamy. Kulki ciasta owijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce przez około godzinę.

Do marmolady wsypujemy cynamon i mieszamy. Większą część ciasta wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Smarujemy marmoladą i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ciemne ciasto kakaowe i wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.


Z białek ubijamy pianę. Wsypujemy resztę cukru i miksujemy na gęstą masę.
Wykładamy na kakaowe ciasto. Na wierzch układamy pod skosem paski wykrojone z jasnego, rozwałkowanego ciasta. Pieczemy jeszcze aż wierzch się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinka18 07.09.2012 20:52
robię takie ciasto z powidłem.koniecznie muszę spróbować z Twojego przepisu z jabłkami;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak