Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z pomarańczowej kaszy jaglanej z migdałami i karmelizowanymi owocami
Kaszę zmiksować blenderem na papkę.
W miseczce roztrzepać jajka z dodatkiem jogurtu, miodu, imbiru, skórki z pomarańczy, cynamonu, kurkumy i cukru z wanilią, następnie dodać starte migdały oraz papkę z kaszy jaglanej, wymieszać.
Patelnię wysmarować olejem rzepakowym nakładać łyżką cienkie placuszki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Karmelizowane pomarańcze: pomarańczę pokroić w półksiężyce (bez błonek i skórki). Na patelni rozpuścić cukier na karmel, następnie zalać sokiem z pomarańczy (uważać, bardzo gorący karmel), wymieszać ułożyć kawałki pomarańczy i gotować ok 3 minut.
Na gotowe placuszki nałożyć pomarańcze, polać odrobiną sosu z karmelizowanych pomarańczy oraz posypać starymi migdałami.
Smacznego:)
Mała rada : dzień wcześniej ugotować kaszę jaglaną i zetrzeć\posiekać migdały.