Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z bułki i wątróbki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki czerstwe 4
masło 4 łyżki
jaja 4
mleko 3 szklanki
wątróbki z kurczaka 40 dag
sól
pieprz
kminek
majeranek
cebula 2 szt
boczek 10 dag
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z bułki i wątróbki

Kroki postępowania

1
Bułki kroimy w ok 1 cm kostkę i rumienimy na rozgrzanym maśle.
Krok 1 - Placuszki z bułki i wątróbki foto
2
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na drobniejsze kawałki.
Krok 2 - Placuszki z bułki i wątróbki foto
3
Mieszamy mleko z jajami, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Wrzucamy wątróbkę, odstawiamy na pół godziny.
Krok 3 - Placuszki z bułki i wątróbki foto
4
Cebule obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni i dodajemy cebulę. Szklimy razem do miękkości.
Krok 4 - Placuszki z bułki i wątróbki foto
5
Wsypujemy bułki do wątróbki i mieszamy.
Krok 5 - Placuszki z bułki i wątróbki foto
6
Na patelnię wykładamy po trochu boczku z cebulką i nakładamy łyżką porcje masy wątróbkowej. Smażymy na złoto z obu stron.
Krok 6 - Placuszki z bułki i wątróbki foto
7
Serwujemy jako samodzielne danie lub z ulubioną sałatką.
Krok 7 - Placuszki z bułki i wątróbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 14.01.2014 21:38
smakowite te placuszki
gosia56 14.01.2014 17:42
super pomysł
Jusiaa 14.01.2014 17:37
Pysznie się prezentują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak