Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ryżowe z antonówkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka antonówki 2 szt.
ryż 150-200 g
jajko 2 duże
cukier puder 3-4 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
olej rzepakowy
masło klarowane

Porada

Placuszki podawać na ciepło z cukrem pudrem lub dowolnym jogurtem albo twarożkiem homogenizowanym.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ryżowe z antonówkami

Kroki postępowania

1
Ugotować ryż, odcedzić i ostudzić. Do chłodnego wbić całe jajka i wymieszać.
Krok 1 - Placuszki ryżowe z antonówkami foto
2
Dodać cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową.
Krok 2 - Placuszki ryżowe z antonówkami foto
3
Masę posłodzić cukrem pudrem i połączyć z mąką pszenną.
Krok 3 - Placuszki ryżowe z antonówkami foto
4
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę - połączyć z masą ryżową.
Krok 4 - Placuszki ryżowe z antonówkami foto
5
Na patelni stopić masło klarowane, dolać olej rzepakowy i na średnio rozgrzany tłuszcz kłaść masę formując placuszki średniej wielkości.
Krok 5 - Placuszki ryżowe z antonówkami foto
6
Nakryć pokrywką i smażyć kilka minut na średnim płomieniu, aż spód się zrumieni.
Krok 6 - Placuszki ryżowe z antonówkami foto
7
Odwrócić i dosmażyć z drugiej strony.
Krok 7 - Placuszki ryżowe z antonówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.10.2016 22:45
chętnie wypróbuję
Róża1 09.10.2016 22:20
podziwiam pomysł !!!!!!!!!
dodi 06.10.2016 10:59
uwielbiam takie, mniam
mysza75 06.10.2016 10:42
bardzo fajne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak