Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki drożdżowe lukrowane

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier waniliowy 16 gram
drożdże 10 gram
jaja 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
cukier puder 2-3 łyżki
sok owocowy 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki drożdżowe lukrowane

Kroki postępowania

1
1. Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe ale nie gorące). Dodajemy cukier waniliowy, mąkę, drożdże oraz jajko. Wszystko razem odstawiamy pod lnianą ściereczkę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Placuszki drożdżowe lukrowane foto
2
2. Masa powinna podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Placuszki drożdżowe lukrowane foto
3
3. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy placuszki łyżką (około 1,5 łyżki na placuszek). Smażymy na rumiano.
Krok 3 - Placuszki drożdżowe lukrowane foto
4
4. Kiedy zarumienią się z jednej strony przekładamy na drugą. Po usmażeniu odkładamy na papierowe ręczniczki aby wchłonęły nadmiar oleju.
Krok 4 - Placuszki drożdżowe lukrowane foto
5
5. Sok owocowy (dowolny, ja użyłam wiśniowego) podgrzewamy, dodajemy ciepły do cukru pudru i mieszamy aby powstał lukier. Odsączone z nadmiaru tłuszczu racuszki polewamy lukrem.

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Placuszki drożdżowe lukrowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 28.02.2014 12:12
świetne placuszki :)
gosia56 19.02.2014 10:17
pyszne placuszki
mysza75 14.02.2014 14:04
jakie fajne placki
mitek111 11.02.2014 18:25
pysznie wyglądają
Jusiaa 11.02.2014 18:08
Cudne placuszki :)
Mniam 11.02.2014 17:31
Smaczne placuszki. Oj chyba sobie takie zrobię, bo bardzo apetycznie wyglądają.
fotoviderek 11.02.2014 17:18
Narobiłaś mi apetytu :)
SmakolykiJoanny 11.02.2014 17:10
Słodkie i na jeden kęs jak mówi moja córka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak