Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placuszek węgierski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 4 sztuka
cukinia 2 sztuka
cebula 4 sztuka
kiełbasa 0,5 kg
koncentrat pomidorowy 1 sztuka
ziemniaki 1 kg
mąka 2 łyżki
jajko 2 sztuka
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: placuszek węgierski

Kroki postępowania

1
Placki ziemniaczane przygotowuje się z obranych ze skórki, surowych ziemniaków startych dokładnie na tartce.
Z otrzymanej masy ziemniaczanej odciskamy płyn do naczynia

i odstawiamy na parę minut. W kolejnym kroku odlewamy wodę, a mąkę która osadziła się na dnie naczynia dodajemy do masy kartoflanej. Całość mieszamy z wcześniej roztrzepanymi jajkami, mąką – sól i pieprz do smaku.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i za pomocą łyżki nakładamy porcje Naszej masy ziemniaczanej.
Placki ziemniaczane pieczemy z obu stron.
Krok 1 - placuszek węgierski foto
2
sos :Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać 2 szklanki wody. Wkroić obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię oraz paprykę. Przyprawić i wlać przecier. Przykryć i gotować na małym ogniu, często mieszając. Danie będzie gotowe, gdy sos zgęstnieje, a cukinia straci surowy wygląd i stanie się "szklista".
Krok 2 - placuszek węgierski foto
3
na placek nakładamy gotowy sos i gotowe można także posypać startym serem zółtym i ketchupem:) smacznego
Krok 3 - placuszek węgierski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak