Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym to ciekawy duet smakowy, który koniecznie musicie poznać jeśli jesteście fanami tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Składniki:

Placki ziemniaczane:

ziemniaki 0,5 kg
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jaja 2 szt
cebula 1 szt
sól, pieprz

Sos grzybowy:

grzyby 0,5 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
masło 1 łyżka
śmietana 12% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym to wyjątkowe połączenie! Chrupiące placki ziemniaczane, które dzięki właściwemu doprawieniu nabierają wyjątkowego smaku, są idealną bazą, którą można zestawić z innymi dodatkami. Z tego względu rodzajów sosów, który można do nich dodać, jest bardzo dużo. Najczęściej sięgamy po sos gulaszowy z kawałkami mięsa wołowego, wieprzowego czy drobiowego jak w przepisie na placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie. W polskich domach częstym dodatkiem do placków ziemniaczanych jest śmietana czy cukier. Placki ziemniaczane z sosem grzybowym mają wyjątkowy, głęboki smak. To zasługa grzybów, które sprawiają, ze placki ziemniaczane stają się daniem niemalże wykwintnym! 

Kroki postępowania

1

1. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w większe kawałki. Pamiętajcie, że troszkę się skurczą podczas gotowania. W między czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulkę.

2. Kiedy cebula się zarumieni dorzucamy grzyby i wszystko dokładnie mieszamy obsmażamy ok 2 min.

3. Następnie dolewamy szklankę może więcej wody tak aby przykryła nam całość. Dodajemy łyżkę Przyprawy do potraw Kucharek ewentualnie listek laurowy albo sami doprawiacie wg upodobań.

4. Gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Woda powinna zredukować swoją objętość o połowę. Do grzybów dodajemy śmietanę (jeśli ją posolicie – nie zważy się). Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

Krok 1 - Placki ziemniaczane z sosem grzybowym foto
2

Ziemniaki, cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 jajka szczyptę soli, pieprzu i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złocisty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 2 - Placki ziemniaczane z sosem grzybowym foto
3
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli która idealnie podkreśla smak grzybów.
Na talerz wyciągamy placki ziemniaczane ja ułożyłam jeden na drugim i polewamy gotowym sosikiem. Podajemy na gorąco.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z sosem grzybowym foto

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym to danie, które zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem, szczególnie gdy podacie nie jak zawsze z kleksem śmietany czy cukrem, a sosem grzybowym! Oczywiście sos grzybowy możecie przygotować z pieczarek inspirując się niniejszym przepisem, jednak dla osiągnięcia głębszego aromatu i ciekawszego smaku - polecam sięgnąć po grzyby leśne. To danie Was zachwyci! 

Sprawdźcie inne przepisy na placki ziemniaczane w serwisie Doradca Smaku: Placki ziemniaczane z kiełbasą i serem, Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną, Placki ziemniaczane z majonezem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.09.2016 22:37
przepyszny obiadek
wyattearp 05.11.2013 16:55
uwielbiam !!!!!!!
foczka-ks 04.11.2013 21:57
placki ziemniaczane uwielbiam
Czarnula87 04.11.2013 15:12
poproszę na obiad :)
Gracer 04.11.2013 14:55
takie jedzonko lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak