Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Pulpety w sosie pomidorowym to danie, które kochają mali i duzi. Popularny obiad, który można podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Przeczytaj garść porad, jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym, żeby smakowały jak u babci.

Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci

Prawie każdy z nas ma jakieś kulinarne wspomnienie, które pielęgnuje i chciałoby odtworzyć w swojej kuchni. Niektórzy wspominają pulpeciki w aksamitnym sosie pomidorowym, które babcia podawała z kładzionymi kluseczkami.

Pulpety można zrobić na wiele sposobów. Jednak, żeby były delikatne, zrób je z mielonego mięsa drobiowego – kurczaka lub indyka. Do masy mięsnej dodaj jajko, bułeczkę namoczoną  w mleku i wodę gazowaną. Po co woda gazowana do mięsa mielonego? Wmasowana woda uczyni mięso bardziej puszyste i lżejsze.

Do pulpetów drobiowych najlepszy będzie sos pomidorowy zabielony śmietanką. Jego smak będzie łagodny, konsystencja kremowa i będzie świetnym towarzyszem pulpecików drobiowych.

Pulpety można dusić w sosie pomidorowym lub upiec je piekarniku, jak w tym przepisie na pulpety z piekarnika.

 

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Najczęściej wybieranym mięsem na pulpety jest mielone wieprzowo-wołowe. Wieprzowina zawiera tłuszcz, a wołowina wnosi smak. Aby pulpety były miękkie, mięso nie może być zbyt chude, czyli pozbawione tłuszczu. Ważną rolę będą pełnić dodatki – bułka namoczona w mleku, jajko i przyprawy.

Przyrządzając pulpety obsmaż je lub wrzuć na gorący wywar. To zamknie pory mięsa i zatrzyma soki z mięsa w środku.

Sos pomidorowy można przyrządzić na wiele sposobów. Ze świeżych pomidorów będzie najbardziej aromatyczny, jednak jego odparowanie z wody zajmie chwilę. Rozwiązaniem jest użycie pomidorów z puszki. Najprostszym i najszybszym sposobem będzie dodanie do wywaru, w którym gotują się pulpety, koncentratu pomidorowego.

 

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym – 5 zasad

1.      Wybierz drobno mielone mięso, ale nie za chude.

2.      Dobrze wyrób masę mięsną z jajkiem, bułką i wodą. Odstaw na 20 minut.

3.      Pulpety smaż lub wrzucaj na gorący wywar.  

4.      Czas duszenia pulpetów w sosie zależy od ich wielkości.

5.      Dopraw sos pomidorowy. Jego smak możesz złagodzić, zabielając śmietaną.

 

Jakie przyprawy do pulpetów w sosie pomidorowym?

Do pulpetów w sosie pomidorowym sprawdzą się wszystkie przyprawy, które lubią towarzystwo pomidorów, czyli: tymianek, bazylia, oregano, czosnek suszony. Nie zapominamy o soli i pieprzu czarnym.

 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak