Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Grzyby u mnie suszone więc należy je wcześniej namoczyć ok 2h.
Do garnka dajemy masło, poszatkowaną cebulę, pokrojone grzyby i smażymy ok 6-8 min.
Następnie dodajemy przyprawy, zalewamy bulionem, dusimy ok 20 min.
Na koniec dodajemy pokrojony koper, śmietanę wymieszaną z mąką, to nam zagęści sos, jeśli jest za rzadki, można go troszkę odparować.
PLACKI ;
Ziemniaki obieramy, ścieramy na bardzo małych oczkach, cebulę szatkujemy na dużych oczkach, całośc przekładamy na sitko, stawiamy nad miską i czekamy aż soki odciekną, następnie wodę wylewamy, a ziemniaki przekładamy do miski z pozostałą skrobią, dodajemy jaja, mąkę, przyprawy i mieszamy, smażymy placki na złoto.