Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z cukrem
Placki ziemniaczane na słodko może i brzmią wyjątkowo, to jednak w wielu domach podaje się je właśnie z dodatkiem cukru. Jedni wolą placki ze śmietaną inni z gulaszem czy sosem pieczarkowym, a dla niektórych placki ziemniaczane z cukrem są tym co uwielbiają najbardziej! Dacie się skusić na taką propozycję ziemniaczanych placuszków?
1. Ziemniaki i cebulę obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (odsączyć z wody, jeśli jest jej za dużo). Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
2. Na patelni rozgrzać olej i nakładać po ok 2 łyżki przygotowanej masy ziemniaczanej na jednego placka. Smażyć przez 3 - 5 min z każdej strony, następnie odkładać na talerz.
3. Podawać jeszcze gorące, posypane łyżeczką cukru. Smacznego!