Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cukinii

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki z cukinii z kleksem jogurtu naturalnego i koperku to pyszna propozycja na obiad lub kolację. 

Składniki:

cukinia 1 kawałek
mąka 250 g
jajko 2 sztuki
jogurt naturalny 1 sztuka
koperek 1 pęczek
olej 4 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Odsączyć placki na papierze.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy oo miski. Do cukinii dodaj rozbełtane jajka, sól, pieprz, stopniowo dodając mąkę.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Cukiniowe ciasto nakładać łyżką. Smażymy około 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placuszki podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 09.11.2018 11:28
Robię podobne placuszki, tylko dodaję jeszcze starty ser żółty i trochę bułki tartej. Są pyszne, szczególnie z dodatkiem sosu czosnkowego albo jogurtu - jak u Ciebie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak