Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z ciasta do pierogów

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 3 sztuki
woda 0,5 litra
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z ciasta do pierogów

Kroki postępowania

1
Na początek podam przepis na ciasto do pierogów. Jednak cały ten wpis ma na celu pokazanie jak wykorzystać ciasto, które zostanie już po zrobieniu pierogów, gdy np. zabraknie farszu, a szkoda żeby ciasto, które zostanie się zmarnowało.
Ciasto: w misce wyrabiamy ręcznie. Dodajemy 1 kg mąki, 3 całe jajka, 0,5 litra zimnej wody, 2 łyżki oleju.
Krok 1 - Placki z ciasta do pierogów foto
2
Wyrabiamy ciasto tak długo aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
Krok 2 - Placki z ciasta do pierogów foto
3
Ciasto wałkujemy na stolnicy po kawałku. Podsypujemy dodatkowo mąką.
Krok 3 - Placki z ciasta do pierogów foto
4
Literatką wycinamy kształt koła.
Krok 4 - Placki z ciasta do pierogów foto
5
Gdy już polepimy z ciasta pierogi to pozostałe ciasto, które nam zostało wykorzystujemy do zrobienia placków. Kładziemy wycięte z ciasta koła na patelnię, bez tłuszczu (trzeba mieć do tego odpowiedną patelnię na której można smażyć bez tłuszczu lub wykorzystujemy do tego po prostu jakąś starą patelnie) . Placki smażymy na małym ogniu z obu stron.
Krok 5 - Placki z ciasta do pierogów foto
6
Gdy placki z obu stron będą przysmażone tak jak na zdjęciu to nadają się do zjedzenia. Nabijamy na widelca i po prostu jemy jako przekąskę.
Krok 6 - Placki z ciasta do pierogów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 01.03.2016 07:49
ciekawy pomysł
Mama niejadka 29.09.2014 18:51
Będę wiedziała do zrobić z resztkami, fajny pomysł :)
Jodaj 04.08.2014 19:00
lubimy takie :)
Seba 08.06.2014 11:52
fajny pomysł
Renata22 06.06.2014 23:19
ciekawy pomysł z tym ciastem
halinah 06.06.2014 14:04
borgia_ no bez przesady, nie ośmieszaj się. Takie placki robimy odkąd pamiętam w domu, gdy zostanie ciasto po pierogach. Wszystkie przepisy piszę własnymi słowami i nie muszę korzystać z Internetu tylko z tego co się sama nauczyłam robiąc domowe dania. Poza tym wszystkie zdjęcia wykonuję sama i jak widać są to zdjęcia z całego przygotowania, krok po kroku.
Adamorek 05.06.2014 19:24
ciekawe placuszki
borgia 05.06.2014 18:44
Zdaje się, że powinnam zgłosić plagiat... http://www.doradcasmaku.pl/blog/77/z-resztek-ciasta-pierogowego.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak