Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki cudaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
sól
mleko 2 szkl.
mąka 1.5 szkl,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kapusta kiszona 1 kg
cebula 1 szt
olej
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placki cudaki

Kapustę kiszoną odciskamy, siekamy, zalewamy wodą i gotujemy ok 20 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju.

Mąkę, jajko, mleko, sól i proszek do pieczenia – miksujemy na ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy podsmażoną cebulkę, kapustę kiszoną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję farszu i smażymy placuszki z dwóch stron na złoty kolor.

Po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.

Placuszki można podać z kleksem śmietany, lub startym żółtym serem lub ketchupem.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 02.02.2014 16:36
fajne nawet :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak