Przepis i sposób przygotowania na: Placek żywiecki
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować osobno, przełożyć do blaszki i piec przez 15 minut.
Przygotować krem: odlać 125ml mleka, resztę mleka zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii. Gdy mleko się zagotuje, wanilię wyciągnąć, wydłubać ziarenka, dodać do mleka. Dodać kaszę manną i gotować około 8 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać odlane mleko, mąkę i dokładnie wymieszać. Masę przelać do gotującej się kaszy, intensywnie mieszając i gotować aż stanie się gęsta. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzoną kaszę manną i miksować do uzyskanie puszystego kremu. Dodać rum, wymieszać.
3 placki posmarować dżemem, krem podzielić na 3 części. Układać na zmianę: placek z dżemem, krem, zakończyć suchym plackiem.
Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, ściągnąć z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lekko przestudzić i oblać polewą ciasto.