Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ze śliwkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Placek ze śliwkami to miłe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy moja babcia na sobotni wieczór piekła nam taki oto placek a do tego szklaneczka ciepłego kakao. Placek bardzo smaczny, nieskomplikowany i zawsze się udaje.

Składniki:

Na ciasto:

margaryna 1 sztuka
cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
śmietana gęsta 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

tłuszcz do formy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżka
śliwki 800 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ze śliwkami

Margarynę utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodawać kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę.
Ciasto powinno być gęste.

Z białek ubić pianę ,odłożyć 4 łyżki piany a resztę wmieszać do ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm.

Na wierzch ciasta ułożyć skórkami do dołu, przepołowione i wydrylowane śliwki. Odłożoną pianę ubić z cukrem i posmarować nią wierzch śliwek.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec około 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:12
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak