Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z masą chałwową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
cukier 6 łyżki
masa
chałwa 20 dag
margaryna 25 dag
cukier puder 5 łyżki
orzechy 2 łyżki
alkohol 25 ml
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: placek z masą chałwową

Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawać po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
Na brytfannę wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać po łyżce pokruszoną chałwę, a następnie alkohol i orzechy.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem. N a wierzch polać czekoladą i ładnie ozdobić .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 07.02.2013 13:03
super ciasto
gosia56 07.02.2013 13:02
pycha
monisia1977 07.02.2013 12:38
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak