Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek wiśniowo-kokosowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g 1,5 kostki
cukier 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 op
jajko 5 szt
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżki
mleko 6 łyżek
sól 1 szczypta
wiórki kokosowe 20 dag
wiśnie 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placek wiśniowo-kokosowy

Kostkę /25 dag/ masła z cukrem waniliowym, szczyptą soli i szklanką cukru ucieramy na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jajka i 3 łyżki mleka. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie przekładamy na natłuszczoną blaszkę. Na cieście rozkładamy wydrylowane wiśnie. W rondelku rozpuszczamy pozostałe masło /0,5 kostki - 12,5 dag/ i powoli dodajemy pozostały cukier /0,5 szklanki/. Ciągle mieszamy by masa się nie przypaliła. Gdy cukier się rozpuści i masa będzie płynna zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy pozostałe mleko /3 łyżki/ i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i powstałą masę rozkładamy na wiśniach. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 45 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 15.12.2012 22:57
na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak